Loading...
Blog

Permainan Papan Ouija. Berkomunikasi Dengan Arwah.

Papa Ouija. Aku menyesal.

 

PERMAINAN OUIJA. CARA MEMANGGIL ARWAH.

 

Kuburan Ayah Hidayah

 

Di awal tahun 2008, apabila ayahku baru meninggal dunia, dia tinggalkan ibuku bersama adikku yang baru umur 4 tahun untuk melanjutkan kehidupan kita di dunia yang fana ini. Ibuku yang tidak pernah bekerja semenjak dia menikahi arwah ayah terpaksa bekerja siang dan malam untuk memastikan yang aku bersama adikku bisa menjalani sekolah hingga lulus. Sebagai seorang warga Indonesia ia juga tidak meringankan situasi yang amat sulit untuk kami pada waktu itu.

Beberapa bulan kemudian, di bulan Ramadhan, kami sekeluarga lagi menunggu membuka puasa di ruang tamu rumah keluarga kami di Johor Bahru, Malaysia, perasaan rindu menyelimutiku. Aku bermula mengurung diriku di dalam kamar, aku berhenti menghubungi teman-teman dekat, jadual makan harianku juga kurang dan tubuhku bermula merosot.

Aku kangen Ayah…” aku bisa ingat apa yang terucap-ucap pada diriku sewaktu keseorangan.

BERMULA MENSIASATI CARA UNTUK BERGABUNG BERSAMA ARWAH

Mungkin dari pertalian atau ikatanku dengan cara orang Jawa melalui ibu, aku bermula mengkaji cara berkomunikasi dengan yang arwah; lalui tata-cara yang tidak mengikut syariat ugamaku. Aku hanya pentingkan satu; iaitu untuk jumpa dengan ayah kembali.

 • Cara duduk bermalaman di makam arwah ayah sudah ku cuba.
 • Cara menggunakan jailangkung aku sudah cuba.
 • Cara lukis bintang Lucifer di lantai.
 • Permainan ouija juga udahku cuba.

[Nota Editor: Untuk pembahasan artikel ini, kita akan menggunakan pengalaman Hidayah untuk kita menjelaskan sedikit mengenai permainan papan ouija yang dilakuinnya]

PAPAN OUIJA BISA MEMANGGIL ROH ARWAH

Cara Bermain Papan Ouija

Tidak kira yang muda atau tua, permainan ouija adalah suatu permainan yang telah kekal daripada zaman kuno, dari era Pagan Eropah, hingga ke zaman moden ini. Soal yang kita ingin bahas di dalam artikel ini, adakah orang-orang yang pernah mencuba dengan permainan ini, membawa manfaat kepada kehidupan ataupun ia menambah manusia ke arah yang mengelirukan?

Papan ouija, ataupun ouija board dalam bahasa Inggeris, adalah satu ritual atau kepercayaan yang ramai di kalangan orang bulet(mat salleh, ataupun orang puteh, pokoknya orang Eropah dan Amerika) mempercayai yang ia bisa memanggil roh arwah.

Papan ouija ini dibuat terutama daripada kayu. Ia datang siap dengan tulisan-tulisan dalam alfabet dan angka nombor, indikasi yang besar adalah; perkataan Yes atau No yang ditulis di papan tersebut.

Di bidang apapun, ada dua kelompok orang; satu yang mengetahui dan yang kelompok yang tidak. Hidayah, teman kami memberi izin untuk kita bagikan pengalamannya di lelaman Expose Ghaib, kerana dia percayai dia pernah jatuh di kategori orang yang tidak mengetahui apa yang dia bermain dengan hal yang di luar pemahamannya.

 

PENGALAMAN YANG TIDAK BISA DILUPAKAN

Lilin Merah untuk Papan Ouija

Di jam 11 malam, aku membuka kotak yang mengandungi papan ouija yang aku pesan lewat online bulan kemarin. Aku memastikan yang ibu dan adik sudah ketiduran barusan aku mengambil perkakas-perkakas seperti lilin merah, kapur berwarna merah, dan sebilah pisau.

Sudah pastikan yang ruangan di dalam kamarku udah cukup luas untukku bermula, aku letakkan papan ouija di lantai, lilin merah di depan. Jari telunjuk menyentuh di koin yang disediakan.

Instruksi daripada buku panduannya, dalam bahasa Inggeris, mengatakan yang aku harus tunggu pada waktu jam 12 untuk memulakan ritualnya, tapi oleh kerana aku penasaran, aku cuba dahulu.

Spirit of the coin… spirit of the coin… please come out and play with me– ku ujar.

Di kali pertama, ada seperti angin yang terasa, tetapi jendela dan pintu kamar aku ditutup. Ga yakin, aku mencuba lagi sekali.

Kali kedua, rasa hawa dingin di lengan kananku, bersamaan jari telunjuk yang menyentuh ke koinnya. 

Aku narik balik tanganku kerana anak-anak rambut di tengkuk aku bermula merinding.

Jam menunjukkan 11.50 malam. 

Oleh kerana wajah Ayah terlintas ke minda, aku rasain yang aku harus melanjutkan aktivitas ini dengan sepenuh-penuhnya kok, aku berpikiran begitu.

Di bawah katil aku ada simpan kemenyan. Aku mengambil pisau yang aku telah sediakan juga, dan lanjut memotong beberapa helai rambutku dan bakarnya bersama kemenyan.

Setelah membuat demikian, aku membaca mantra tadi lagi sekali dan kini bukan rasa hawa dingin, tetapi terasa hawa hangat. Hangat bangat di sekitar aku……….dan seterusnya yang aku bisa ingat di ketika ini adalah aku membuka mata ke raut wajah ibuku yang mempamerkan wajah gelisah.

Aku tidak ingat apa yang terjadi setelah aku membakar kemenyan serta beberapa helai rambutku.

 

PERMAINAN PAPAN OUIJA BISA MEMANGGIL RUH, MITOS ATAU FAKTA?

Iya, tadi adalah pengalaman pribadi mbah Hidayah.. 

Papan ouija bisa memanggil ruh arwah?

Emang benar, beberapa orang di kalangan spiritual telah ‘membuktikan’ yang papan ouija bisa memanggil ruh, tetapi soalnya, ruh apa yang dipanggil? Kadang kala ruh ataupun sukma seseorang yang kita seru bukan ruh yang menghadirkan dirinya di ritual kami, malah makhluk lain yang ingin mengambil kesempatan untuk mempermainkan kita.

Apa yang terjadi ke Mbah Hidayah, menurut ibunya; ibunya lagi tiduran pada jam 12 tengah malam, dia terkejut apabila kedengaran suara anaknya ketawaan kencang, diikutin dengan suara tangisan, 

“tertawa dan tangisan bertukar selang seli”; kata ibunya Hidayah.

Ibunya walaupun dalam penuh ketakutan, dia masih khawatirkan anak gadisnya, dan memberanikan dirinya untuk ke kamar dia. Dia masuk ke kamarnya, hanya untuk menemukan yang anaknya udah terlantar di lantai sambil lilin masih menyala dan kamarnya penuh dengan asap dari bakaran kemenyan.

Hanya pada hari minggu yang sama baru Hidayah bersama ibunya meminta bantuan seorang ahli perobat oleh kerana mereka tidak bisa tidur di waktu malam dan suara-suara masih kedengaran tiap-tiap malam. Syukur, ahli tersebut itu bisa membantu mereka mengamankan situasi di rumah mereka itu.

Lanjutan di dalam artikel ini, kita akan membahaskan yang berikut:-

 1. Di tempat manakah yang paling sesuai untuk bermain dengan papan ouija.
 2. Bagaimana caranya untuk menggunakan papan ouija dengan aman.
 3. Dan paling penting kenapa orang bermain dengan papan ouija.

Tempat Yang Angker? Kamar? Kuburan?

Sebenarnya sih, jawapan ke pertanyaan ini memangya logika. Begitu juga dengan pertanyaan yang berikut di atas.

Dari segi bab kebatinan, ataupun spiritual, sebaik-baiknya kita memilih tempat/lokasi yang kita tidak bisa diganggu. Nah, kerana ini muncul lah persepsi bahawasanya lokasi yang terbaik untuk permainan ouija adalah di tempat yang angker(berhauntu). Tetapi, adakah ia benar yang main di lokasi yang angker, bisakah kita memanggil arwah? Bagaimanakah kita bisa pastikan yang hadir itu adalah arwah yang kita memanggil? 

Pokoknya; pastikan yang berikutnya sebelum memilih lokasi pilihan anda:-

 1. Tempatnya bersih dari sampah dan udaranya agak segar.
 2. Lokasi tersebut tidak harusnya tertutup, bisa ruangan di dalam ataupun di luar.

Jikalau di kamar peribadi; pastikan yang penghuni lain di rumah tidak bakalan menganggu semasa kamu dalam sesi.

Jikalau di raungan luar, seperti di kuburan, mudah-mudahan saling hormat dengan makam arwah orang tersebut, kerana ramai di kalangan anak-anak sering memilih makam random, untuk bermain dengan papa ouija. Coba bayangkan, kalau orang lain bermain dengan papan ouija di makam saudaramu, bagaimana hmmm? 

Lokasi untuk permainan ouija

Kalimat Yang Tersediakan Hanya Pedoman

Spirit of the coin… spirit of the coin… please come out and play with us” 

Saya cuba translasikan ke dalam Bahasa Indonesia ya:

Ruh di dalam koin, ruh di dalam koin…. Ayuh keluar dan bermain bersama kita 

Okay ya….. okay, kita cuba pahami ayat di atas bersama ya. Kita penduduk nusantara bukannnn? Kita seharusnya lebih berperhatian kepada hal-hal semua spiritual.

Pertama; “Spirit of the coin”, “ruh di dalam koin”

RUH DI DALAM KOIN?????? Seriousss?????

Bagaimana ruh itu bisa dimasukkan ke dalam koin tersebut? 

Kedua, “please come out and play with us”…… “ayuh keluar main bersama kita”

Ruh itu udah dimasukkan ke dalam koin tersebut, dan kita panggil dia keluar balik. 

*facepalm*. Waduh. 

Jawabannya; Makhluk astral, yang terdiri daripada molecule(seperti protons, neutrons dan elektrons yang berisi energi alami. Badan kita adalah satu konduktor yang wadahnya sungguh hebat. Makanya syaratnya untuk kita meletakkan jari kita di koin tersebut. Coba, tinggalkan koin itu tersendiri, dan perhatikan kalau koin tersebut bisa bergerak dengan sendiri. 

Metode dengan menggunakan tubuh manusia untuk menyentuh koin papan ouija juga sama dengan permainan lain, satu lagi contoh yang cukup terkenal di alam spiritual jawa/melayu ada permainan jailangkung(jerangkung kata Melayu). Syarat untuk permainan ini juga sama iaitu menggunakan anggota tubuh manusia pada intinya. Permainan jailangkung ini akan kita bicarakan di dalam artikel yang lain.

Niat. Semuanya Tergantung Niat.

Adakah kamu seperti Hidayah, di manakah niatnya ialah untuk berkomunikasi bersama arwah ayahnya?

Pesanan peribadi kita di Expose Ghaib, kalau benar-benar pingin mencoba, ada cara lain untuk berkomunikasi bersama leluhur kita. Cara kita omong bersama orang tua kita, bagaimana? Dalam bahasa yang kita udah selalu terbiasa bukan? Makan, gunakanlah bahasa yang udah terbiasa untuk omong bersama mereka.

Ikut bersama Apep dan Deni di dalam episode ini apabila mereka mencuba bermain papan oioja di satu lokasi yang cukup angker: Krematorium Cina, Cikadut.

32 comments
 1. Takipçi Satın Al

  Instagram takipçi satın al ucuz Instagram takipçi satın al türk Instagram takipçi satın al aktif Instagram takipçi satın al gerçek Instagram takipçi satın al organik Instagram takipçi satın al yabancı Instagram takipçi satın al bot Instagram takipçi satın al hızlı Instagram takipçi satın al şifresiz Instagram takipçi satın al yükle!

 2. Takipçi Hilesi

  Instagram takipçi satın hilesi sitesi güncel instagram beğeni satın hilesi şifresiz instagram takipçi satın al türk instagram takipçi satın alma bedava instagram takipçi satın alma hilesi instagram takipçi hilesi faturalı instagram takipçi satın al bayan instagram takipçi satın al gerçek instagram takipçi satın al orijinal instagram takipçi satın al 10 k instagram takipçi satın al sınırsız instagram takipçi satın al limitsiz.

 3. Instagram Takipçi Satın Al

  Instagram takipçi satın alma sitesi güncel instagram beğeni satın alma şifresiz instagram takipçi satın al türk instagram takipçi satın alma bedava instagram takipçi satın alma hilesi instagram takipçi hilesi faturalı instagram takipçi satın al bayan instagram takipçi satın al gerçek instagram takipçi satın al orijinal instagram takipçi satın al 10 k instagram takipçi satın al sınırsız instagram takipçi satın al limitsiz.

 4. Instagram Takipçi Satın Al

  En kolay yoldan takipçi satın almak, instagram takipçi arttırmak ve hayran kitlesi çekmek için buraya göz atın! Senin için durmadan çalışıyor ve çalışan sistemleri entegre ederek sosyal medya hesaplarınızı büyütüyoruz!

 5. Türk Takipçi Satın Al

  Türk takipçiler ile istediğiniz platform üzerinden gerçek organik hayran kazanın! Instagram türk takipçi, türk beğeni ve türk yorum hizmetleriyle en güncel araçlarımızı tamamıyla parolasız ve güvenli şekilde temin edin!

 6. Metin2 Pvp Serverler

  Metin2 pvp serverler ile en eğlenceli pvp oyunları bulabileceğin Forumexe.tc üzerinden istediğin oyun modunu bul ve metin2 heyecanını limitsiz tat! Metin2 pvp server tanıtım forumu üzerinden ücretsiz serverleri incele, sana uygun olanını seçerek anında maceraya katıl!

 7. instagram takipçi satın al

  Takipçi satın alabilmek itimat edilir sitelerden hesabınıza zarar vermez.
  Sizi tanınmış gösterir ve fenomen olmanız amacıyla sizlere üstünlük sağlar.

  Takipçi sitelerinin hepsine güvenmeyiniz. instagram takipçi satın al vasıtası ile güvenilir bir siteden alış veriş yapmak
  size sonsuz bir güvenilirlik sağlayacaktır.
  Bu siteyi size sunmamızın sebebi tamamen güvenilir olması ve 2018
  yılından bu yana güvenilir oldugundan emin olmamızdır.

  .

 8. gerçek takipçi satın al

  İnstagram hesapları aynı vakitte mühim gelir elde etmek için iyi bir
  fırsattır.
  Genellikle reklam gelirleri çoğu hesap sahibi amacıyla
  ek gelir oluşturmaktadır.
  Eğer hesaplarınızda reklam almak ya da durumuna
  dönüştürmek türk gerçek kişilerden meydana gelen aktif takipçiler almalısınız.

  Aksi halde hiç bir şekilde etkileşim alamaz profiliniz çok
  kötü durum olur.
  Bu sebepten hemen gerçek takipçi satın al sitemizden hemen faydalanın

 9. instagram takip

  Very good website you have here but I was curious about if you
  knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this
  article? I’d really love to be a part of community where I can get responses from
  other experienced individuals that share the same
  interest. If you have any recommendations, please let me know.

  Bless you!

 10. shell

  Magnificent items from you, man. I’ve keep in mind your stuff previous to and
  you are just extremely great. I actually like what you’ve got right
  here, really like what you’re saying and the best way during which you say it.
  You’re making it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
  I cant wait to read far more from you. That is really a great site.

 11. torrent

  Can I just say what a aid to find somebody who truly knows what theyre speaking about on the internet. You positively know the right way to bring an issue to light and make it important. More people have to read this and understand this facet of the story. I cant believe youre not more standard because you undoubtedly have the gift. Bernelle Klemens Furey

 12. online

  I think the last time we visited a zoo was in Australia back in 2004. That was a great place to see native Australian animals that we would likely not have seen otherwise. Moll Claiborn Felicia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

>